Chrom na odchudzanie
Chrom występuje w organizmie jedynie w śladowych ilościach. Nie mniej jednak ma ogromne znaczenie w ważnych procesach metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczy. Zwiększa ilość frakcji cholesterolowej HDL, obniżając jednocześnie ilość „złego cholesterolu” (LDL). Co więcej jest składnikiem czynnika tolerancji glukozy. Dlatego jego odpowiedni poziom w organizmie zapewnia właściwą tolerancję tkanek na glukozę. Wpływa to oczywiście na poziom cukru we krwi. Dodatkowo regularnie stosowane suplementy z chromem wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. To wszystko sprawia, że często tabletki na odchudzanie zawierają w swoim składzie chrom. Preparaty tego typu stanowią one uzupełnienie zbilansowanej diety. Oczywiście w celu redukcji masy ciała konieczna jest również zwiększona, regularna i dostosowana do indywidualnych możliwości aktywność fizyczna. Chrom w tabletkach to za mało, aby móc cieszyć się zgrabną sylwetką. Podczas intensywnego treningu warto sięgać również po witaminy dla sportowców i elektrolity dla sportowców pozwalające zapewnić organizmowi odpowiednie odżywienie i nawodnienie.
Chrom wraz z morwą białą i cynamonowcem to podstawowy składnik suplementów diety dla cukrzyków. Ich stosowanie wspomaga utrzymanie poziomu glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.
Chrom w tabletkach – najlepiej przyswajalny
Suplementy diety z chromem zawierają w swoim składzie głównie organiczną sól chromu - pikolinian chromu. Przyswajalność tego pierwiastka z soli nieorganicznych jest bardzo niska. Jeśli zależy nam na uzupełnieniu diety głównie w chrom to lepiej sięgać po produkty zawierające tylko ten składnik. Biodostępność chromu mogą obniżać: żelazo, cynk, wapń, mangan, jak również preparaty z błonnikiem. Dlatego też zdarza się, że chrom gorzej przyswaja się z suplementów na odchudzanie. Podczas kuracji chromem warto stosować preparaty z witaminą C.
Tabletki z chromem najlepiej zażywać pomiędzy posiłkami, popijając wodą z dodatkiem soku z cytryny. Bezpieczna dobowa dawka chromu w preparatach nie powinna przekraczać 200 µg. Wyjątek stanowią osoby z insulinoopornością lub cierpiące na cukrzycę typu 2, rekomendowana dawka chromu dla tej grupy to nawet do 600 µg na dobę.
Chrom – źródła w pożywieniu
Zarówno niedobór jak i nadmiar chromu w diecie mogą przynieść niekorzystne skutki dla funkcjonowania organizmu. Jakie produkty spożywcze zawierają duże ilości tego składnika? Są to m.in. podroby, drożdże, pełnoziarniste pieczywo, kasze i płatki, ryby, owoce morza, brokuły, mięso drobiowe. Dlatego jeśli rzadko sięgasz po tego typu produkty, Twoja dieta opiera się na wysoko przetworzonych, gotowych daniach i masz problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, warto pomyśleć o suplementacji chromem, zmieniając jednocześnie nawyki żywieniowe oraz wprowadzając regularne ćwiczenia.