Co to jest Solgar Modulatory Glukozy i w jakim celu się go używa?
Solgar Modulatory Glukozy to zaawansowany wieloskładnikowy ziołowy suplement diety
Preparat z serii Gold Specifics zawiera odpowiednio dobrane składniki wpływające na metabolizm glukozy w organizmie pochodzącej z żywności.
Synergia działania składników poprawia kontrolę tempa wzrostu poziomu cukru we krwi i adekwatnej odpowiedzi insulinowej organizmu. Badania wskazują, że wykorzystany pikolinian chromu posiada zwiększoną wrażliwość na insulinę oraz obniża skurczowe ciśnienie krwi
1. Wpływa to skutecznie i znacząco na poprawę kontroli apetytu, wagi ciała oraz całej gospodarki tłuszczowej. Cynk natomiast pomaga zachować m.in. prawidłową równowagę kwasowo – zasadową, metabolizm kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów, co z pewnością wpłynie pozytywnie na utratę zbędnych kilogramów.
Zawarta w produkcie inulina należy do prebiotyków poprawiających funkcjonowanie naszego układu trawienia i regulujący przemianę materii
2.
Składniki ziołowe (m.in. kozieradka czy ekstrakt z owoców Momordica charantia potocznie zwanych 'gorzkim melonem’) również poprawią nasze samopoczucie trawienne.
1J. In. Biochem. 2008 Nov;102(11)1986-1990
2Probl. Hig. Epidemiol. 2014;95(3)541-549
Jak stosować Solgar Modulatory Glukozy?
Zalecane dzienne spożycie:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza.
Ostrzeżenia i środki ostrożności:Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera cukru, soli, pszenicy, soi, drożdży, produktów mlecznych, substancji słodzących, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.
Ostrzeżenie dla diabetyków:
Należy stosować wyłącznie pod nadzorem lekarza. Niniejszego produktu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hipoglikemię.
Co zawiera Solgar Modulatory Glukozy?
Skład:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 tabletki) zawiera:
- Inulina (proszek) – 300 mg
- Magnez (tlenek magnezu) – 200 mg (53%*)
- Standaryzowany sproszkowany ekstrakt z owoców Momordica charantia – 100 mg (7 mg (7%) gorzkich składników)
- Kwas alfa-liponowy – 30 mg
- Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) sproszkowany ekstrakt z nasion (4:1) – 30 mg
- Zielona herbata (Camellia sinesis) sproszkowany ekstrakt z liści – 30 mg (15 mg (50%) polifenoli)
- Cynk (cytrynian cynku) – 5 mg (50%*)
- Niacyna (amid kwasu nikotynowego) – 10 mg (62%*)
- Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 5 mg (357%*)
- Chrom (pikolinian chromu) – 200 µg (500%*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, maltodekstryna, węglan magnezu; inulina (proszek), magnez (tlenek magnezu), substancje przeciwzbrylające: roślinny kwas stearynowy, dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych); standaryzowany sproszkowany ekstrakt z owoców Momordica charantia, guma celulozowa, kwas alfa-liponowy; kozieradka (Trigonella foenum-graecum) sproszkowany ekstrakt z nasion, zielona herbata (Camellia sinesis) sproszkowany ekstrakt z liści, substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziarna palmowego, i oleju kokosowego); cynk (cytrynian cynku), niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), przeciwtuleniacze: sproszkowana mieszanina
kwasu L-askorbinowego i beta-karotenu; chrom (pikolinian chromu).PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, która gwarantuje zachowanie pełnej świeżości składników.Badania naukowe dotyczące składników zawartych w preparacie Solgar Modulatory Glukozy:
• Inulina jest jednym z fruktanów, czyli związków głównie pochodzących z roślin i należących do grupy polisacharydów (cukrów złożonych)
1,2. Inulina zbudowana jest z cząsteczek β-D-fruktozy połączonych wiązaniami β-2,1-glikozydowymi, a na końcu tego łańcucha znajduje się cząsteczka α-D-glukozy przyłączona wiązaniem β-1,2-glikozydowym
2. Jest związkiem niskokalorycznym, który w odpowiednich ilościach może pełnić rolę m.in. zamiennika
tłuszczów oraz cukrów
1, a także kontrolować ich metabolizm
2.
• Inulina wchodzi w skład frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego
1. Jest traktowana jako prebiotyk – wykazuje odporność na działanie enzymów trawiennych w górnym odcinku przewodu pokarmowego człowieka. Do fermentacji inuliny dochodzi dopiero w jelicie grubym przez mikroflorę jelitową w okrężnicy, co może wpływać m.in. na skład i aktywność mikroorganizmów w organizmie
1,2. Dane literaturowe wskazują, że efekt ten może zostać wywołany przez dostarczenie organizmowi co najmniej 2,5 g fruktanów typu inuliny dziennie
4. Poza korzystnym wpływem na stan mikroflory jelitowej, wskutek fermentacji inuliny i oligofruktozy w okrężnicy wytwarzane są krótkołańcuchowe kwasy karboksylowe (octan, maślan i propionian) oraz mleczan
1, które mogą wpłynąć na metabolizm energetyczny
2 oraz obniżyć pH w jelicie (doprowadzając do rozpuszczalności soli mineralnych) i zwiększenia zawartości wody w okrężnicy (wpływając na częstotliwość wypróżnień i konsystencję stolca)
1,2.
• W organizmie człowieka magnez m.in. stabilizuje cząsteczki ATP
5 (czyli jednostki biorące udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii) oraz przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym i tym samym chroni organizm przed zakwaszeniem
6.
• Magnez jest także kofaktorem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie glukozy. Odgrywa rolę w działaniu insuliny, która z kolei stymuluje pobieranie magnezu w tkankach wrażliwych na nią
7. Po spożyciu porcji glukozy u zdrowych osób insulina powoduje przesunięcie magnezu z przestrzeni zewnątrzkomórkowej do wewnątrzkomórkowej, co powoduje znaczny spadek magnezu w osoczu przy jednoczesnym wzroście zawartości magnezu w erytrocytach
5. Magnez może odgrywać rolę drugiego przekaźnika działania insuliny – wewnątrzkomórkowe stężenie magnezu może
modyfikować wrażliwość komórek na insulinę
8.
• Momordica charantia, czyli gorzki melon, to tropikalna roślina szeroko uprawiana w Azji, Indiach, Afryce Wschodniej i Ameryce Południowej. Za gorzki smak jej owoców mogą odpowiadać zawarte w nich związki takie jak momordycyny I i II oraz momordykozydy K i L
9. Uważa się, że ekstrakt z Momordica charantia wykazuje działanie hipoglikemizujące (obniżające stężenie glukozy we krwi) przez m.in. stymulację wykorzystania glukozy w mięśniach obwodowych i szkieletowych oraz wydzielania insuliny z komórek trzustki, a także hamowanie: jelitowego wychwytu glukozy, różnicowania adipocytów (komórek tłuszczowych) oraz kluczowych enzymów glukoneogennych (biorących udział w glukoneogenezie, czyli w enzymatycznym procesie przekształcania niecukrowych prekursorów w glukozę). Ponadto przyczynia się do ochrony komórek beta – najliczniejszych komórek endokrynnych tworzących miąższ wysepek Langerhansa w trzustce i odpowiadających za wydzielanie insuliny
9.
• Kwas alfa-liponowy jest związkiem rozpuszczalnym zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach, co pozwala na jego działanie w każdej komórce i tkance w organizmie. Posiada silne właściwości przeciwutleniające i wpływa na obniżenie stresu oksydacyjnego. Co więcej, wpływa także na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę i regulację poziomu glukozy we krwi
10.
• Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) to roślina uprawiana w Azji, Afryce i Europie jako zioło, żywność oraz przyprawa
11. W odpowiednich ilościach ekstrakt z nasion kozieradki m.in. wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy oraz aktywności enzymów kinazy glikogenowej i syntazy glikogenu poprzez wprowadzenie pewnych modyfikacji do szlaków sygnałowych insuliny. Składniki występujące naturalnie w nasionach kozieradki takie jak saponina i diosgenina mogą polepszać hiperglikemię przez promowanie różnicowania adipocytów (badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym), a 4-hydroksyizoleucyna zwiększa indukowane glukozą uwalnianie insuliny poprzez bezpośrednie działanie na wysepki Langerhansa (badanie z użyciem wysp trzustkowych pochodzących od zwierząt i ludzi)
11.
• Zielona herbata (Camellia sinensis) zawiera frakcję polifenolową, w skład której wchodzą katechiny takie jak: galusan epigallokatechiny (EGCG), galusan epikatechiny (EKG) oraz epigallokatechina (EGC)
12. EGCG stanowi 50-80% całkowitej ilości katechin i jest określany jako glukoza katechinowa, której prawdopodobny mechanizm działania opiera się na hamowaniu α-amylazy i α-glukozydazy – enzymów odpowiedzialnych za hydrolizę skrobi (węglowodanu). Jedno z badań wykazało, że spożywanie w odpowiednich ilościach ekstraktu z zielonej herbaty (4 g ekstraktu zaw. 257,6 mg EGCG)
zmniejszyło trawienie i rozkładanie skrobi w układzie pokarmowym, co może wpływać na kontrolę poziomu glukozy we krwi
12.
• Przeprowadzono badanie, w którym 122 uczestników spożywało codziennie 200 µg chromu w formie pikolinianu chromu lub placebo i monitorowało swoją dzienną aktywność oraz spożycie kalorii
13. Analiza uzyskanych danych wykazała, że osoby suplementujące chrom straciły więcej masy ciała i tłuszczu oraz miały większą redukcję procentowej zawartości tkanki tłuszczowej (bez utraty masy beztłuszczowej). Wyniki te wskazują, że suplementacja chromem
może wpłynąć korzystnie na parametry składu ciała, a mechanizm działania tego minerału w organizmie polega na jego zdolności do lepszego wykorzystania insuliny, a tym samym do zmniejszania odkładania się tłuszczu i ułatwienia przenikania glukozy oraz aminokwasów do komórek mięśniowych
13.
• Przeprowadzone niewielkie badanie w grupie zdrowych młodych mężczyzn wskazało, że spożycie pojedynczej porcji chromu (400 µg lub 800 µg) w formie pikolinianu chromu u większości osób poprawiło glikemię po posiłku składającym się z produktów o wysokim indeksie glikemicznym (biały chleb dostarczający 75 g węglowodanów)
14. Zwyczaje żywieniowe mogą wpływać na reakcję na chrom.