Suplement diety BICAPS® CURCUMIN zawiera 380 mg kurkuminy indyjskiej oraz 4,75 mg piperyny indyjskiej w 1 kapsułce bez żadnych dodatków. Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.
- Naturalna kapsułka z pullulanu
Pullulan jest otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji.
Podczas produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego,
dlatego
kapsułka jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
Produkty nie zawierają sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy
i barwników, takich jak: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu,
dwutlenek tytanu itp.
- Pojemnik i etykieta z roślinnych surowców
Kurkuma zwana ostryżem długim należy do rodziny imbirowatych i jest uprawiana na terenie Azji, przede wszystkim Indii. Jej kłącze stosuje się w kuchni azjatyckiej do nadawania żółtej barwy oraz charakterystycznego zapachu i smaku. Kurkuma jest składnikiem przyprawy "curry" i posiada wiele zalet żywieniowych.
Do substancji najbardziej aktywnych kurkumy zalicza się kurkuminoidy. W ich skład wchodzi m.in. demetoksykurkumina, cyklokurkumina oraz kurkumina. Ta ostatnia jest najbardziej cenna pod względem wpływu na ludzki organizm.
Kurkumina jest organicznym związkiem chemicznym, złożonym z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla i stanowi aż 75% składników kurkuminoidów.
Działanie kurkuminy
Kurkuminę cechuje szerokie spektrum działania nie tylko na poziomie komórki, ale też całego organizmu. Wykazuje ona m.in. zdolność oddziaływania na receptory, cytokiny, czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu oraz enzymy, np. kinazy. Dzięki temu może być stosowana wspomagająco np. w problemach układu nerwowego, oddechowego, ruchowego oraz u cukrzyków.
Właściwości antyoksydacyjne
Kurkumina wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, porównywalną z przeciwutleniającym działaniem witaminy C i E. Właściwość ta wywiera wpływ na wiele aspektów związanych z ludzkim organizmem.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest bowiem utrzymanie równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością mechanizmów przeciwutleniających do ich usuwania. W przeciwnym razie może dojść do stresu oksydacyjnego. Ten z kolei zwiększa ryzyko występowania m.in. problemów układu nerwowego i krążenia.
Kurkumina przyczynia się do neutralizacji niektórych reaktywnych form tlenu (np. anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy czy tlenek azotu) oraz wpływa na wzrost stężenia w komórkach silnego przeciwutleniacza – glutationu.
Aktywność antyoksydacyjna kurkuminy związana jest również z ochroną lipidów przed ich utlenianiem. Dodatkowo przeciwdziała spadkowi zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utlenionych LDL.
Wpływ na układ pokarmowy
Według badań kurkumina wykazuje ochronny wpływ na przewód pokarmowy. Związek ten może zapobiec zburzeniom trawienia związanym m.in. ze wzdęciami i odbijaniem. Dodatkowo przyczynia się do pobudzenia wydzielania mucyny, która powleka ściany żołądka warstwą ochronną. Kurkumina wywiera również pozytywny wpływ na wątrobę dzięki właściwościom żółciopędnym i żółciotwórczym.
Kurkumina a białka zapalne
Kurkumina przyczynia się do obniżenia poziomu wielu zapalnych białek (m.in. cyklooksygenazy-2 (COX-2), interleukiny 8 czy iNOS).
Biodostępność kurkuminy
Kurkumina wykazuje niską biodostępność ze względu na hydrofobowy charakter cząsteczki. Słaba absorpcja z jelita oraz szybki rozkład w wątrobie powoduje jej niski poziom w osoczu. Największe stężenie kurkuminy notuje się od 1 do 2 godzin po spożyciu. Przyswajalność kurkuminy może zostać jednak zwiększona poprzez stosowanie jej w połączeniu np. z piperyną, jonami cynku i magnezu. Według badań piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy o 2000%.
Kurkumina - podsumowanie:
- wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną oraz przyczynia się do wzrostu stężenia glutationu
- wpływa ochronnie na układ pokarmowy oraz wątrobę
- przyczynia się do obniżenia poziomu zapalnych białek
Dawkowanie i sposób użycia:Spożyć 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Skład:Porcja dzienna 1 kapsułka zawiera:
- Ekstrakt z kurkumy indyjskiej - 400 mg,
w tym: 95% kurkumina - 380 mg;
- Ekstrakt z czarnego pieprzu indyjskiego - 5 mg,
w tym: 95% piperyna - 4,75 mg
Składniki: ekstrakt z kurkumy indyjskiej (Curcuma longa L. zawiera 95% kurkuminy), pullulan (otoczka kapsułki), ekstrakt z czarnego pieprzu (Piper nigrum zawiera 95% piperyny).