Babka Płesznik to pospolita roślina, z której nasion otrzymuje się duże ilości błonnika pokarmowego (głównie nierozpuszczalnego). Farmakopea Polska III wydana w roku 1956 wprowadziła ten surowiec do zestawu leków roślinnych. Praktycznie jednak Babka Płesznik nie doczekała się w Polsce szerokiego upowszechnienia i uznania, na jakie zasługuje.
W krajach Europy południowo-zachodniej Babka Płesznik jest stosowana w ziołolecznictwie jako środek powlekający ochronną warstwą błony śluzowe układu pokarmowego. Zalecany jest tam osobom starszym, kobietom ciężarnym, a także dzieciom.
Mechanizm działania Babki Płesznik polega na pęcznieniu jej łusek w obecności wody i wydzielaniu przez nie znacznych ilości śluzu. Doświadczenia wykazały, że zawartość śluzu w łuskach wynosi ok. 10-12%.* Łuski nasion babki płesznik są naturalnym źródłem błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego). Obecność wody pozwala na zwiększenie ich objętości, co w konsekwencji pobudza perystaltykę jelit, a śluzowata konsystencja ułatwia wydalanie mas kałowych.*
*Dominika Król. Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza. „Postępy Fitoterapii”. 4, s. 256-259, 2009.
Dawkowanie:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, każdorazowo popijając szklanką płynu (250 ml) lub według wskazań lekarza.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Ostrzeżenia i ważne informacje:
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Produkt bezglutenowy. Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.
Skład:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
-Sproszkowany Błonnik z Łusek Babki Płesznik – 1000 mg
Składniki:
Sproszkowany Błonnik z Łusek Babki Płesznik, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.