Suplement diety BICAPS® K2 MK-7 zawiera 200 µg mikrokapsułkowanej witaminy K
(K2 MK-7) oraz 300 mg inuliny w 1 kapsułce bez żadnych dodatków.
Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan. Witamina K jest pozyskiwana z olejów roślinnych (geraniol, farnesol), bez użycia soi.
- Naturalna kapsułka z pullulanu
Pullulan jest otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji.
Podczas produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego,
dlatego kapsułka jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
Produkty nie zawierają sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy
i barwników, takich jak: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu,
dwutlenek tytanu itp.
- Pojemnik i etykieta z roślinnych surowców
Rodzaje witaminy K:
Termin witamina K nie dotyczy tylko jednego związku, a co najmniej trzech głównych: witaminy K1 (fitomenadion), K2 (menachinon) i K3 (menadion). Ze względu na różnice w budowie chemicznej witaminy te cechują się zupełnie inną aktywnością biologiczną, skutecznością i biodostępnością, wpływając na ich funkcjonowanie w organizmie.
Witamina K1 i K3:
Witamina K1 jest słabo wchłaniana i nie jest magazynowana w wątrobie. Witamina K3 jest syntetycznym, pozbawionym alifatycznego łańcucha bocznego analogiem witaminy K, pełniącym rolę prowitaminy.
Witamina K2:
Najbardziej pożądaną jest witamina K2, ponieważ jest ona wykorzystywana przez wątrobę i redystrybuowana przez krew w całym organizmie. Dzięki temu jest łatwo dostępna dla tkanek pozawątrobowych (np. kości i ściany naczyń krwionośnych). Witamina K2 jest związkiem głównie tworzonym przez bakterie w produktach fermentowanych takich jak sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona. Można ją dalej podzielić na kilka różnych podtypów, jednak najważniejsze są MK-4 i MK-7, przy czym MK-7 ma najdłuższy czas półtrwania w organizmie.
Działanie witaminy K2:
Wpływ na kości i układ krwionośny
Przez wiele lat witaminie K przypisywano wyłącznie rolę w procesie krzepnięcia krwi. W wyniku badań okazało się, że witamina ta jest również istotna w procesie regulacji wapnia. Witamina K przyczynia się bowiem do wzrostu poziomu białek MGP (Matrix GLA Protein), odpowiedzialnych za transport wapnia w organizmie. Przy niedoborze witaminy K białka te pozostają nieaktywne, co prowadzi do odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych (żyły, tętnice). Z kolei nadmiar wapnia w naczyniach krwionośnych jest jedną z przyczyn występowania w nich niekorzystnych zmian. Dodatkowo wapń nie może zostać wbudowywany do kości narażając je na osłabienie i problemy zwyrodnieniowe.
Witamina K2 - podsumowanie:
- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i prawidłowego stanu układu krążenia (udział w procesie regulacji wapnia)
Dawkowanie:Spożyć 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Witaminy K nie przyjmować przy jednoczesnym stosowaniu leków przeciwzakrzepowych lub przeciwpłytkowych. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Skład:Porcja dzienna- 1 kapsułka zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
- Witamina K (K2 MK-7)- 200 μg (266 %),
- Inulina- 300 mg.
Składniki: inulina (korzeń cykorii), pullulan (otoczka kapsułki), witamina K (mikrokapsułkowany menachinon-7).