W literaturze naukowej wiele uwagi poświęca żywności sojowej, przede wszystkim dlatego, że są one bogatymi źródłami izoflawonów. Izoflawony sojowe to fitoestrogeny występujące w dużych ilościach w ziarnach soi. Trzy główne izoflawony to daidzeina, genisteina i glicyteina
1.
Izoflawony sojowe będą pomocne dla kobiet w czasie lub po menopauzie – mogą łagodzić uderzenia gorąca, wpłynąć pozytywnie na układ krążenia oraz ogólnie poprawić zdrowie
1. Co więcej, kobiety po menopauzie, których gospodarka hormonalna jest uboższa o estrogeny, mogą mieć problemy z układem kostnym. Badania dowodzą, że u kobiet, które spożywają więcej produktów pochodzenia sojowego obserwuje się niższą ilość złamań kości
2. Dlatego też warto do swojej codziennej diety wprowadzić suplementację izoflawonami sojowymi.
1 Am. J. Clin. Nutr. 2014;100(suppl):423S–30S.
2 Nutrients 2017 Feb;9(2):179-186.
Dawkowanie:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) lub dwie (2) tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Dieta bogata w izoflawony (zawierająca rośliny strączkowe, w tym soję) nie wymaga suplementacji. U kobiet z chorobą nowotworową stosować tylko po konsultacji z lekarzem.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów.
Skład:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 tabletki) zawiera:
- Izoflawony sojowe (ekstrakt z soi) – 38 mg/76 mg
Składniki:
substancja wypełniająca: celuloza, izoflawony sojowe (ekstrakt z zarodków soi), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja wypełniająca: guma celulozowa, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, barwniki: dwutlenek tytanu, karmel amoniakalno-siarczynowy; substancja glazurująca: gliceryna.