Co to jest Solgar Chlorowodorek glukozaminy i w jakim celu się go używa?
Solgar przedstawia wegański produkt z glukozaminą (chlorowodorek). Wytwarzany jest w opatentowanym procesie biotechnologicznym ze źródeł roślinnych. Glukozamina w tej postaci nie zawiera składników pochodzących ze skorupiaków, które mogą uczulać. Do produkcji chlorowodorku glukozaminy firmy Solgar nie stosuje się składników pochodzenia zwierzęcego. Może on być więc stosowany przez wegan. Produkt zawiera chlorowodorek glukozaminy,
który powstaje w trakcie procesu fermentacji z wykorzystaniem kukurydzy jako źródła wyjściowego.
Glukozamina to naturalna substancja wytwarzana w organizmie człowieka. Syntetyzowana jest w małych ilościach, a zdolność do jej wytwarzania obniża się z wiekiem. Stanowi ona ważny składnik chrząstki stawowej. Naukowcy wysunęli więc hipotezę, że jej zażywanie może korzystnie wpływać na stawy*. Wciąż trwają badania nad mechanizmem przyswajania glukozaminy i jej rolą dla stawów.
Każda tabletka zawiera 1000 mg chlorowodorku glukozaminy w tym 831 mg glukozaminy. Jedno opakowanie wystarcza na 60 dni stosowania.
* Clin Interv Aging. 2007 Dec; 2(4): 599–604.
Dla kogo?- Dla osób poszukujących wsparcia swoich stawów.
- Dla osób poszukujących glukozaminy wegańskiego pochodzenia.
- Dla osób aktywnych fizycznie.
Jak stosować Solgar Chlorowodorek glukozaminy?
Zalecane dzienne spożycie:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Ostrzeżenia i środki ostrożności:Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów i barwników.
Co zawiera Solgar Chlorowodorek glukozaminy?
Skład:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:
- Glukozamina HCl (niepochodząca ze skorupiaków) – 1000 mg w tym glukozamina – 831 mg
Składniki:
glukozamina HCl, substancje wypełniające: celuloza, guma celulozowa usieciowana; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja glazurująca: roślinny glicerol (z oleju palmowego i kokosowego).
Badania naukowe dotyczące składników zawartych w preparacie Solgar Chlorowodorek glukozaminy:
- Glukozamina to aminomonosacharyd i ważny prekursor w biochemicznej syntezie glikozylowanych białek i lipidów. Jest łatwo wchłaniana z przewodu pokarmowego po podaniu doustnym i szybko ulega metabolizmowi przez wątrobę1.
- Glukozamina występuje głównie w dwóch formach: siarczanu i chlorowodorku. Siarczan glukozaminy wymaga pewnych stabilizatorów i posiada 74% czystości, natomiast chlorowodorek glukozaminy nie ma grupy siarczanowej i jego czystość wynosi 99%. Dodatkowo, chlorowodorek glukozaminy w porcji np. 1500 mg odpowiada porcji 2608 mg siarczanu glukozaminy2. Biodostępność chlorowodorku glukozaminy w organizmie człowieka może wynosić nawet 98%1.
- Glukozamina wchodzi w skład glikozoaminoglikanów (węglowodany występujące m.in. w chrząstce i tkance łącznej), które są anionowymi łańcuchami polisacharydowymi utworzonymi przez powtarzające się jednostki dwucukrowe (właśnie glukozaminy bądź galaktozaminy)3.
- Glukozamina odgrywa ważną rolę w tworzeniu kości, skóry, ścięgien, zastawek sercowych czy naczyń krwionośnych4. To także składnik budulcowy proteoglikanów5 (czyli białek zawierających jeden lub więcej połączonych ze sobą łańcuchów glikozoaminoglikanów3), który jest odpowiedzialny za kondycję i sprężystość chrząstek oraz stymulację syntezy chrząstki przez chondrocyty3,5.
- Chlorowodorek glukozaminy jest także budulcem kwasu hialuronowego – jednego z głównych składników mazi stawowej, a także chrząstki stawowej2.
- Wyniki podwójnie ślepego i randomizowanego badania wskazują, że codzienne spożywanie chlorowodorku glukozaminy w ilości 2000 mg przez 12 tygodni może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie kolan6.
- Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że glukozamina wpływa na redukcję czynnika kappa beta indukowanego przez interleukinę-1 (IL-1) – cytokiny mającej znaczenie w procesie zapalnym2. Natomiast badania na komórkach ludzkich wskazują, że chlorowodorek glukozaminy zmniejsza stymulowaną przez IL-1 produkcję enzymów katabolicznych i markerów stanu zapalnego, takich jak prostaglandyna E2, przez chondrocyty
i komórki maziowe
2.
Bibliografia:1. Arzneimittelforschung 2012; 62(8):367-371.
2. Clin. Interv. Aging 2007; 2(4):599-604.
3. L. Stryer, Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003.
4. Food Chem. Biotechnol. 2008; 72(1029):99-103.
5. Int. J. Rheumatol. 2011; 2011:969012.
6. Br. J. Sports Med. 2003; 37(1):45-49.