BICAPS® CALCIUM D3 to połączenie 2 000 IU wegańskiej, mikrokapsułkowanej witaminy D3 (z porostów) z wapniem w formie wysoko przyswajalnego cytrynianu. Produkt jest odpowiedni dla wegan.
- Mikrokapsułkowana wit. D z porostów
W połączeniu z wysoko przyswajalnym cytynianem wapnia.
Produkt nie zawiera sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy
i barwników, takich jak: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu,
dwutlenek tytanu itp.
- Naturalna kapsułka z pullulanu
Pullulan jest otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji.
Podczas produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego,
dlatego kapsułka jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
Witamina D3 (cholekalcyferol) wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych (UV) w okresie od kwietnia do września, w słoneczne dni między godziną 10:00-15:00. Z badań epidemiologicznych wynika, że ze względu na położenie geograficzne i klimat Polski oraz nadużywanie kremów z filtrem UV, ponad 90% populacji naszego kraju ma deficyty witaminy D3, dlatego codzienne jej zażywanie odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu wielu schorzeniom przewlekłym. Suplementację należy rozważyć w miesiącach jesienno-zimowych, ale również wiosenno-letnich dla osób, które ze względu na tryb pracy czy życia nie mają możliwości przebywania na słońcu.
Funkcje witaminy D3:
Witamina D3 odgrywa ogromną rolę w dbaniu o zdrowy układ kostny i zęby, gdyż wspomaga wchłanianie oraz wykorzystanie wapnia i fosforu. Konsekwencją jej niedoborów jest upośledzenie mineralizacji kości, a więc wysokie ryzyko chorób tj: krzywica, osteopenia i osteoporoza. W związku z tym, że witamina D3 odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi, który jest niezbędny w procesie przechodzenia impulsu nerwowego i skurczu mięśni, wpływa także na prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego. Witamina D3 w połączeniu z wapniem może pomóc w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i chorób z nim związanych. Ponadto witamina D3 jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego poziomu białka, które wchodzi w skład "dobrego" cholesterolu HDL. U osób z wyższym poziomem cholekalcyferolu we krwi stwierdzono wyższy poziom HDL (w porównaniu do osób z niskim poziomem tej witaminy w surowicy). Udowodniono, że witamina D3 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek β wysp trzustki. Witamina D3 działa stymulująco na wydzielanie insuliny, a co za tym idzie - utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi, przez co może zapobiec cukrzycy typu II. Co ważne, wpływ witaminy D3 na działanie insuliny w komórkach mięśni szkieletowych i tkanki tłuszczowej jest również zależny od wapnia. Odpowiedni poziom witaminy D3, jest kluczowy dla zdrowia alergików. W chorobach alergicznych cholekalcyferol zwiększa produkcję przeciwalergicznych i przeciwzapalnych cytokin wytwarzanych przez komórki immunologiczne, które mają działanie silnie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Osoby z chorobami alergicznymi tj. katar sienny, astma oskrzelowa, czy osoby z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc powinny utrzymywać odpowiedni poziom witaminy D3, ponieważ jej niedobór, zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji dróg oddechowych. Witamina D3 ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i dobrego samopoczucia. Odpowiedni poziom witaminy D3 może chronić przed depresją, obniżonym nastrojem czy otępieniem. Niski poziom witaminy D3 może powodować dyskomfort, uczucie zmęczenia, przygnębienie charakterystyczne dla okresu jesienno-zimowego. Badania wykazały, że dostateczna suplementacja witaminą D3 podczas ciąży może znacząco zmniejszać liczbę powikłań, w tym cięć cesarskich, nadciśnienia ciążowego oraz chorób współistniejących w czasie ciąży.
Witamina D3:
pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu,
pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów,
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
bierze udział w procesie podziału komórek.
Wapń (Ca) jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Około 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Pozostała ilość tego pierwiastka zawarta jest w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych. Do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania wapnia przez organizm człowieka niezbędna jest odpowiednia ilość witaminy D i K2. Ważną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki wapniowej w organizmie spełnia także odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w diecie. Jest on zróżnicowany w zależności od wieku. Źródłami wapnia są: produkty mleczne, orzechy, pestki słonecznika, nasiona sezamu, warzywa zielone (gorczyca, kapusta warzywna, kalarepa), brokuły, drożdże piwne, suszone figi, kapusta, zielone warzywa liściaste.
Funkcje wapnia:
Znaczenie wapnia dla układu szkieletowego zostało wielokrotnie podkreślone przez badania naukowe. Pomaga utrzymać gęstość kości głównie ze względu na udział w składzie strukturalnym tkanki kostnej, która cały czas jest budowana przy jednoczesnym zachowaniu właściwego poziomu tego pierwiastka we krwi. Krzywica (zaburzony wzrost i zniekształcenia kości u dzieci) oraz demineralizacja kości (rozmięknienie kości u osób dorosłych) są bezpośrednim skutkiem długotrwałych niedoborów wapnia w diecie. Szereg badań wskazuje, że suplementacja wśród kobiet po menopauzie może zmniejszać tempo utraty tkanki kostnej i przypadki złamań kości w wyniku osteoporozy.
W przeprowadzonych badaniach kobiet ciężarnych z nadciśnieniem stwierdzono, że odpowiedni poziom wapnia w diecie w okresie ciąży powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego (skurczowego jak i rozkurczowego). Stężenie wapnia w błonie komórki nerwowej decyduje o ilości uwalnianych określonych neuroprzekaźników. Ma to wpływ na wrażliwość i drażliwość nerwów. Niedobór wapnia może więc prowadzić do tężyczki, która objawia się nadmierną pobudliwością nerwowo-mięśniową. Funkcjonowanie układu mięśniowego również w dużej mierze zależy od wapnia. Wapń uczestniczy także w produkcji energii pobudzającej skurcze tkanki mięśniowej.
Wapń:
- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych,
- bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek,
- jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości,
- jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów.
Dawkowanie:Spożyć 2 kapsułki 1 raz dziennie w trakcie posiłku, który zawiera tłuszcz.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Przed zastosowaniem produktu zawierającego wit. D wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz skonsultowanie wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą. Nie zaleca się spożywania więcej niż 50 µg witaminy D/ dzień z różnych źródeł.
Skład:Porcja dzienna - 2 kapsułki- zawiera (referencyjne wartości spożycia %):
- Witamina D (D3) - 50 μg (1 000%) / 2 000 IU
- Cytrynian wapnia – 1360 mg, w tym wapń – 279,5 mg (35%)
*IU – International Unit (1 µg = 40 IU)
Składniki: cytrynian wapnia, pullulan (otoczka kapsułki), witamina D (mikrokapsułkowany cholekalcyferol z porostów).