Od starożytnych czasów owoc drzewa Punica granatum należał do symbolizujących siłę, męstwo i długowieczność. Jest wykorzystywany w żywieniu między innymi z uwagi na obecność potasu i naturalnych polifenoli.
Potencjał antyoksydacyjny (zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników) soku z granatu stawia go w pierwszym rzędzie najlepszych naturalnych soków (za: J. Agric Food Chem., February 2008).
Substancje o działaniu odżywczym lub/i fizjologicznym:
Pięciokrotnie skoncentrowany 100% sok z granatu (Punica granatum)
Sposób użycia:
Rozcieńczyć w stosunku 1:5. Dzienną porcję soku, czyli 8 łyżeczek (40 ml) wymieszać z 200 ml wody, wypić przed posiłkiem, najlepiej rano. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.