Preparat uzyskany jest ze sproszkowanych alg Lithothamnium calcareum, będących naturalnym i pierwotnym źródłem krzemu oceanicznego. Algi gatunku Lithothamnium calcareum są źródłem wielu morskich minerałów.
Dawkowanie:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka 2 razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Charakterystyka:
• Zawiera algi czerwone (Lithothamnium calcareum), będące w produkcie źródłem składników mineralnych pochodzenia morskiego – krzemu i wapnia.
• Krzem jest rozpowszechnionym w przyrodzie mikroelementem, który bierze udział w wielu procesach życiowych organizmu m.in. w metabolizmie tkanki łącznej3,4.
Badania i oświadczenia:
• Utrzymanie zdrowych kości1,3,5,6 i zębów.
• Prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
• Utrzymanie przewodnictwa nerwowego.
• Składnik budulcowy skóry, włosów i paznokci3,7.
Dla kogo?
• Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości, zębów i mięśni.
• Dla osób aktywnych fizycznie.
• Dla osób starszych.
Badania naukowe:
• Alga Lithothamnium calcareum należy do gromady krasnorostów i charakteryzuje się czerwonym zabarwieniem. Badanie na modelu laboratoryjnym wykazało, że algi z rodzaju Lithothamnium bogate w wapń mogą wpływać na zmniejszenie liczby osteoklastów (komórek kościogubnych)1
• Do najważniejszych funkcji wapnia w organizmie człowieka należą: utrzymywanie struktury organizmu (jest to główny składnik kośćca); zapewnienie twardości zębów; udział w przewodnictwie tkanki nerwowej i kurczliwości tkanki mięśniowej; utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej; aktywacja enzymów katalizujących proces krzepnięcia krwi oraz enzymu ATP-azy (niezbędnego do uwalniania energii z ATP) wpływając tym samym na procesy przemiany materii2.
• Krzem jest mikroelementem, występującym naturalnie m.in. w postaci krzemionki (dwutlenku krzemu) oraz kwasu krzemowego. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji m.in. w utrzymaniu tkanki łącznejchrzęstno-kostnej3,4.
• Źródłem krzemu w codziennej diecie są: woda mineralna, zboża (jęczmień, pszenica, owies, otręby ryżowe), owoce (m.in. jabłka, banany), warzywa (m.in. marchew, ziemniaki, fasolka szparagowa) oraz orzechy3.
• W badaniu in vitro wykazano, że kwas ortokrzemowy w ilościach fizjologicznych stymulował syntezę kolagenu typu I, który jest głównym białkiem kości, ścięgien, więzadeł i skóry5 oraz przyczyniał się do różnicowania osteoblastów – komórek tworzących kości6.
• Krzem jest również zaangażowany we wzrost włosów i paznokci oraz utrzymanie zdrowej skóry7. Jego ilość w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem3.
Oświadczenia zdrowotne:
• Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów.
• Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
• Wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego przewodnictwa nerwowego.
• Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.
• Wapń przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Wapń bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
• Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.
Ostrzeżenia i ważne informacje:
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: kukurydzy, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.
Niska zawartość sodu.
Skład:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Sproszkowane Algi Czerwone (Lithothamnium calcareum) – 799,2 mg
w tym:
Wapń 200 mg (25% RWS*)
Krzemionka 108 mg (zawiera 50 mg elementarnego krzemu)
Składniki:
sproszkowane Algi Czerwone (Lithothamnium calcareum) w tym: wapń, krzemionka (zawiera krzem), substancja wypełniająca:
celuloza; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; substancja wypełniająca: hydroksypropyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.
Bibliografia:
1. Angle Orthod. 2014; 84(6):980–988.
2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka,
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
3. Appl. Sci. 2020; 10(18):6255.
4. Wiadomości Zootechniczne, 2007; 4:67-70.
5. Estetol. Med. Kosmetol. 2012; 2(1):14-20.
6. Bone 2003; 32(2):127-135.
7. An. Bras. Dermatol. 2016; 91(3):331–335.