Sprawdzona formuła probiotyczna – 100% bez produktów mlecznych.
Nasz preparat prezentuje sobą najnowsze osiągnięcia w dziedzinie technologii i produkcji suplementów probiotycznych. W jego skład wchodzą 2 szczepy bakterii probiotycznych, starannie hodowane i przygotowywane przez światowego eksperta w dziedzinie probiotyków: firmę Chr. Hansen. Podczas procesu produkcji, polegającego na liofilizacji szczepów bakterii (dzięki czemu można je przechowywać poza lodówką) do ich ochrony oraz przedłużenia stabilności stosuje się specjalne krioprotektanty.
1. Lactobacillus acidophilus (LA-5®)Jest szczepem bakterii należącym do rodzaju Lactobacillus – bakterii kwasu mlekowego. Jak sama nazwa łacińska danego gatunku wskazuje (łac. „acidophilus”) – są to bakterie które preferują kwaśne środowisko życia – często poniżej pH 5.0.
1Opisany w ponad 150 naukowych publikacjach i przebadany w więcej niż 60 badaniach klinicznych
2, jest jednym z najlepiej poznanych szczepów probiotycznych tego typu.
2. Bifidobacterium animalis, subsp. lactis (BB-12®)Szczep bakterii należący do rodzaju Bifidobacterium – beztlenowych bakterii, często tworzących rozgałęzione kolonie, występujących w przewodzie pokarmowym ssaków, w tym u ludzi.
Używany od 1985 w żywności i suplementach diety na całym świecie. Bifidobacterium, BB-12® otrzymał w USA status GRAS (ang. Generally Recognized as Safe – generalnie uznawany za bezpieczny) przyznawany przez tamtejszą Agencję Żywności i Leków (FDA), natomiast Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyznał Bifidobacterium animalis status QPS (ang. Quilified Presumption of Safety – Kwalifikowanie Domniemanie Bezpieczeństwa), potwierdzający bezpieczeństwo tego gatunku bakterii probiotycznych
3.
Badania kliniczne przeprowadzone z wykorzystaniem tego szczepu potwierdziły jego wpływ na zmniejszenie częstości występowania biegunki u niemowląt poniżej 8 m.ż. i zmniejszenie czasu jej trwania (100 mln/dzień CFU B. lactis BB-12®w mleku modyfikowanym przez 4,5 mies.)
4. Ponadto wykazały wysoką tolerancję szczepu BB-12® w warunkach in vitro na kwas solny i żółć w porównaniu z innymi szczepami rodzaju Bifidobacterium
5.
1 Int J Food Microbiol. 2000 Sep 10;59(3):241-7.
2 Chr. Hansen
3 Chr. Hansen
4 J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2004; 38:288–292.
5 Microorganisms. 2014; 2(2):92-110.
Dawkowanie:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.
Nowe opakowanie:Innowacyjne opakowanie CSP™ ACTIV-POLYMER™ zawierające środek osuszający umieszczony w ściankach naczynia. Dzięki temu wilgoć nie dociera do kapsułek, gdyż jest wyłapywana przed dostaniem się do wnętrza butelki.
Badania naukowe:- Codziennie karmienie niemowląt poniżej 8-go miesiąca życia mlekiem modyfikowanym zawierającym 100 milionów Jednostek Tworzących Kolonie szczepu B. lactis BB-12® przez 4,5 miesiąca wpłynęło na zmniejszenie częstości występowania biegunki i skrócenie czasu jej trwania1.
- Wysoka tolerancja szczepu B. lactis BB-12® w warunkach in vitro na kwas solny i żółć w porównaniu z innymi szczepami rodzaju Bifidobacterium.2.
1 J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2004; 38:288-292.
2 Microorganisms 2014; 2(2):92-110.
Skład:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapsułki) zawiera:
- L. acidophilus, LA-5® – 250 mln/500 mln żywych mikroorganizmów
- B. lactis, BB-12® – 250 mln/500 mln żywych mikroorganizmów
Składniki:
maltodekstryna, substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: alginian sodu, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, mieszanina probiotyków: L. acidophilus, LA-5®, B. lactis, BB-12®, sacharoza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: askorbinian sodu.