Moller's Algi został stworzony z myślą o osobach na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz wszystkich tych, którzy z różnych względów unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Zawarte w nim kwasy omega-3, witamina D3 oraz otoczka kapsułki pozyskiwane są z alg. Kwas DHA przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu oraz prawidłowego widzenia. Kwas DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca. Witamina D pomaga w utrzymaniu odporności oraz zdrowych kości i zębów.
Dawkowanie:Zalecana dzienna porcja do spożycia: dla dzieci powyżej 3 lat i dorosłych: 1 kapsułka. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przechowywanie:Przechowywać w temperaturze od 15
oC do 25
oC, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
CENNE KWASY OMEGA-3 W WERSJI WEGAŃSKIEJ? NATURALNIE!DHA z alg morskich oraz EPA wegańskie to najcenniejsze kwasy z grupy omega-3 z alg morskich: wspomagają działanie układu nerwowego, mózgu, siatkówki oka, wspierają odporność organizmu! To ważne, by dostarczać je organizmowi poprzez dietę lub suplementację. Teraz Möller’s stworzył rozwiązanie dla wegetarian i wegan - w 100% roślinne, wegańskie Omega-3 pozyskane z alg, równoważne skutecznością kwasom pozyskiwanym z ryb.
Möller’s Algi zawiera również wit. D3 o wysokiej aktywności biologicznej – dobrą dla układu kostno-mięśniowego, zębów i odporności!
Otoczka kapsułki Möller’s Algi jest wegańska i nie zawiera żelatyny.
TWORZONE W ZGODZIE Z NATURĄ – OD POCZĄTKU DO KOŃCASkładniki aktywne i substancja żelująca w kapsułkach pozyskiwane są z alg w sposób etyczny i zrównoważony.
Pudełko wykonane z kartonu posiada certyfikat FSC – materiał został pozyskany z odpowiedzialnych źródeł.
- ODPORNOŚĆ – witamina D zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, aktywuje mechanizmy obronne organizmu
- MÓZG – kwas omega-3 DHA przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu oraz prawidłowego widzenia
- SERCE – kwasy omega-3 DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca
Kwasy omega-3 w diecie wegańskiejBez względu na to, czy jesteś weganinem, wegetarianinem, fleksitarianinem, czy też po prostu chcesz ograniczyć ilość produktów odzwierzęcych w swoim jadłospisie, dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych może okazać się wyzwaniem. Czy wiesz, że istnieją wegańskie źródła kwasów omega-3?
Weganie, wegetarianie czy fleksitarianie?
Istnieje wiele różnych określeń na diety oparte na niewielkiej ilości mięsa oraz produktów odzwierzęcych lub całkowicie je wykluczające. Jaka jest między nimi różnica?
Weganie stosują najbardziej restrykcyjne ograniczenia, wyłączając z jadłospisu wszelkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska opiera się wyłącznie na pokarmach roślinnych, zawiera więc owoce, warzywa, rośliny strączkowe, zboże, orzechy i nasiona. Ważnym elementem diety jest także aspekt etyczny – to swego rodzaju styl życia, w którym życie zwierząt stanowi bardzo istotną kwestię. Weganie unikają również używania produktów skórzanych, futer, wełny i pierza.
Diety wegetariańskie różnią się między sobą. Wyróżniamy tu między innymi laktowegeratian, którzy spożywają pokarmy pochodzenia roślinnego, jednocześnie włączając do diety mleko i nabiał. z kolei dieta laktoowowegetariańska zawiera jajka oraz nabiał, nie znajdziemy w niej jednak mięsa, ryb oraz drobiu. Semiwegetarianie/pescowegetarianie unikają czerwonego mięsa, spożywają jednak nabiał, jajka, ryby oraz sporadycznie drób. w zasadzie nie zalicza się ich do wegetarian. Dotyczy to także fleksitarian, którzy skupiają się na spożywaniu mniejszej ilości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, jednak nie wykluczają ich całkowicie z diety.
Bez względu na to, jaką dietę stosujesz, kwestią kluczową jest dostarczenie organizmowi substancji odżywczych, jakich potrzebuje na co dzień. Musimy w szczególności pamiętać o żelazie, wapniu, kwasach tłuszczowych omega-3, białku oraz jodzie. Produkty pochodzenia zwierzęcego są bowiem znacznie w nie bogatsze w porównaniu z pokarmem pochodzenia roślinnego. Jeśli nie jemy ryb lub owoców morza, konieczne będzie odpowiednie uzupełnienie witaminy D.
Osoby stosujące dietę wegańską powinny pamiętać o uzupełnianiu witaminy B12, D, jodu oraz kwasów omega-3. Znajdziemy je w suplementach diety oraz wzbogaconych produktach spożywczych.
Oto substancje odżywcze, o których uzupełnianie szczególnie powinni dbać weganie:
- Witamina B12 (kobalamina)
- Wapń
- Jod
- Witamina D
- Witamina B2 (ryboflawina) oraz B6 (pirydoksyna)
- Żelazo, cynk i selen
- Białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3
- Wegańskie suplementy kwasów omega-3
Zorientowanie się, jakich substancji odżywczych powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi oraz sprawdzenie, czy stosowane przez nas suplementy są wegańskie, może stanowić nie lada wyzwanie. Wiele suplementów kwasów omega-3 jest wytwarzanych z ryb oraz wątroby dorsza, dlatego w przypadku wegan ich spożywanie nie wchodzi w rachubę. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 DHA oraz EPA o długich łańcuchach mają kluczowe znaczenie dla rozwoju wzroku oraz mózgu u niemowląt, ponadto dobrze oddziałują na mózg, wzrok oraz układ krwionośny u osób dorosłych.
Kwasy omega-3 znajdziemy w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, jak na przykład olej z nasion lnu oraz olej rzepakowy. nie mamy tu jednak do czynienia z kwasami EPA oraz DHA, których źródło stanowi pokarm pochodzenia morskiego i które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie. Wegetariańskie produkty spożywcze są bogate w kwas tłuszczowy omega-6, tak zwany kwas linolowy (LA). nie znajdziemy w nich jednak zbyt wiele niezwykle istotnego dla nas kwasu tłuszczowego omega-3, tak zwanego kwasu