Lacidar to optymalna kompozycja 4 w 1Lacidar to nowoczesny synbiotyk zawierający liofilizowane kultury bakterii 3 szczepów oraz składnik odżywczy dla bakterii kwasu mlekowego – błonnik z akacji.
- Odpowiednio dobrana kompozycja 3 szczepów: Lactobacillus acidophilus LA02, Lactobacillus paracasei LPC00 oraz Lactobacillus rhamnosus LR06, skutecznie kolonizuje przewód pokarmowy, pomagając uzupełnić i wzbogacić mikroflorę jelitową w bakterie.
- Błonnik z akacji jest pożywką dla żywych kultur bakterii kwasu mlekowego zawartych w preparacie, umożliwia ich szybsze namnażanie w przewodzie pokarmowym. Jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i posiada wysoką tolerancję ze strony układu pokarmowego.
- Takie połączenie składników ułatwia bakteriom zasiedlanie jelit i wydłuża czas ich przeżycia
Korzyści dzięki optymalnej, wieloszczepowej kompozycji Lacidaru:- zwiększa się szansa na dopasowanie się dobrych bakterii do flory jelitowej osoby suplementującej 1
- każdy szczep bakterii ma unikalne właściwości co pozwala na szersze spektrum działania preparatu wieloszczepowego niż preparatu jednoszczepowego 1
- szczepy w preparacie wieloszczepowym mogą nawzajem wzmacniać swoje działanie 1
- Warto pamiętać, że Lacidar nie zawiera białka mleka krowiego, laktozy oraz sacharozy. Jest produktem bezglutenowym.
Lacidar to bardzo mała tabletka- Lacidar to nowoczesny synbiotyk pod postacią małej, łatwej do połknięcia tabletki. Dzięki temu, mogą ją stosować bez problemu nawet osoby mające problemy z połykaniem.
- Preparat przeznaczony jest dla dzieci powyżej 3. roku życia, młodzieży, osób dorosłych i seniorów, do stosowania w celu uzupełnienia mikroflory jelitowej w bakterie kwasu mlekowego.
Kto powinien przyjmować Lacidar?Lacidar przeznaczony jest dla dzieci powyżej 3. roku życia, młodzieży i osób dorosłych, do stosowania w celu uzupełnienia diety, m.in. :
- w trakcie i po zakończeniu antybiotykoterapii,
- w biegunkach o różnej etiologii,
- przy zmianie diety, np. spowodowanej podróżą,
- oraz w innych sytuacjach wymagających suplementacji mikroflory jelitowej.
Dawkowanie:Zalecane spożycie:
Dzieci powyżej 3. roku życia, młodzież i dorośli: 1-2 tabletki dziennie połknąć, popijając zimną lub letnią wodą. Nie popijać gorącymi napojami. Produkt zaleca się stosować w trakcie lub po posiłku. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem produktu należy się zwrócić do specjalisty, który może wskazać inny sposób spożywania.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu.
Ze względu na dobrą przeżywalność zawartych bakterii w przewodzie pokarmowym, preparat jest szczególnie zalecany w celu uzupełniania flory bakteryjnej jelit w trakcie i po antybiotykoterapii. Po zakończeniu antybiotykoterapii warto kontynuować suplementację preparatu Lacidar przez kolejne dni.
1 Marta Palacz-Wróbel, Beata Maksym; „Dzieci a probiotyki – zastosowanie bakterii i drożdży probiotycznych w praktyce pediatrycznej”; Katedra i Zakład Farmakologii Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym Śląskiego Uniwersytetu Medycznego; ŚMiF 9/2019
Przechowywanie:Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Preparat nie traci właściwości podczas krótkotrwałego (do 24 godzin) przechowywania w temperaturze do 35
oC. Chronić przed działaniem promieni słonecznych, nie narażać na gwałtowne zmiany temperatur oraz na bezpośrednie działanie źródeł ciepła.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Lacidar nie zawiera białka mleka krowiego, laktozy oraz sacharozy. Produkt bezglutenowy.
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu.
Skład:
Zawartość w zalecanej porcji dziennej: | zawartość w 1 tabletce | zawartość w 2 tabletkach |
Lactobacillus acidophilus LA02 |
0,5 x 109 jtk * |
1 x 109 jtk * |
Lactobacillus paracasei LPC00 |
0,5 x 109 jtk * |
1 x 109 jtk * |
Lactobacillus rhamnosus LR06 |
0,5 x 109 jtk * |
1 x 109 jtk * |
Błonnik rozpuszczalny z akacji |
50 mg |
100 mg |
Składniki: błonnik rozpuszczalny z akacji (Acacia Mill), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, liofilizowane bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus acidophilus LA02, Lactobacillus paracasei LPC00, Lactobacillus rhamnsosus LR06, skroia ziemniaczana, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu.