Suplement diety BICAPS® FERR C zawiera 28 mg żelaza (fumaran żelaza), 200 mg witaminy C oraz 140 mg inuliny w 1 kapsułce bez żadnych dodatków. Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.
- Naturalna kapsułka z pullulanu
Pullulan jest otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji.
Podczas produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego,
dlatego kapsułka jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
Produkty nie zawierają sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy
i barwników, takich jak: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu,
dwutlenek tytanu itp.
- Pojemnik i etykieta z roślinnych surowców
Żelazo jest minerałem niezbędnym do funkcjonowania całego organizmu.
Funkcje żelaza:
Żelazo w naszym organizmie wchłaniane jest w dwunastnicy. Następnie we krwi wiąże się z transferyną- białkiem, które transportuje żelazo do szpiku kostnego, śledziony i wątroby. Większość żelaza, bo około 70% występuje w hemoglobinie– białku, które jest jednocześnie czerwonym barwnikiem krwi. Hemoglobina uczestniczy w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu oraz w transporcie dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Pierwiastek ten wchodzi także w skład wielu enzymów, od których zależy wytwarzanie energii, metabolizm, synteza DNA oraz sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Poza tym żelazo jest składnikiem mioglobiny– białka występującego w mięśniach i zbliżonego w budowie chemicznej do hemoglobiny, które umożliwia mięśniom pobieranie z krwi niezbędnego do ich pracy tlenu. Niedobory żelaza mogą prowadzić m.in. do nadmiernie obfitych menstruacji, problemów z przyswajaniem wiedzy, osłabienia układu immunologicznego i obniżenia poziomu sprawności fizycznej. Wynika to z zaburzeń w transporcie tlenu do tkanek oraz z dysfunkcji działania wielu enzymów.
Wchłanialność żelaza:
Większość pokarmów zawiera małą ilość żelaza lub jest ono słabo przyswajalne. Najwięcej tego składnika mineralnego znajduje się w podrobach, zwłaszcza w wątrobie, czerwonym mięsie, nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki czy jajach. W produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch formach: hemowej – głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego i niehemowej – w produktach roślinnych. Absorpcja żelaza niehemowego, które jest słabiej wchłaniane od hemowego, w bardzo dużym stopniu zależy od składu diety. Obniżają ją fityniany, szczawiany, taniny, fosforany, zasadowe ph, wapń i niektóre białka roślinne. Przyswajanie zwiększa natomiast witamina c, białka mięśniowe czy niektóre aminokwasy. Jeśli chodzi o wielkość wchłaniania żelaza niehemowego z produktów roślinnych to jest ona bardzo mała i wynosi przykładowo 1% ze szpinaku czy do 5% z chleba pszennego. Natomiast z mięsa, gdzie występuje głównie w postaci hemowej wykorzystanie żelaza sięga 20%. Co ciekawe wchłanianie żelaza nie zależy tylko od diet, ale również od potrzeb organizmu.
Żelazo:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych,
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Witamina C (kwas L-askorbinowy) to witamina rozpuszczalna w wodzie, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bardzo nietrwała, stale zużywana i niemagazynowana w organizmie, stąd konieczność jej codziennego uzupełniania. Osoby mające problem z nadciśnieniem czy będące na diecie niskosodowej muszą pamiętać, że witamina C w postaci askorbinianu sodu na 1000 mg dostarcza 111 mg sodu.
Działanie witaminy C:
Witamina C bierze udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie.
Wpływ na odporność
Wit. C często stosuje się w profilaktycznie i w trakcie osłabienia odporności. Witamina ta zwiększa bowiem aktywność białych krwinek oraz interferonu, dzięki czemu pomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego.
Właściwości antyoksydacyjne
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. "Współdziałając" z witaminą E zabezpiecza układ krążenia przed wolnymi rodnikami. Poza tym przyczynia się do neutralizacji szkodliwych nitrozoamin, powstających w potrawach poddawanych działaniu wysokiej temperatury.
Wit. C a kolagen (skóra, włosy, układ krwionośny) i metabolizm tłuszczów
Wiele ważnych funkcji witaminy C w organizmie wynika z jej udziału w syntezie kolagenu – głównego białka tkanki łącznej, odpowiadającego za elastyczność skóry, dziąseł, chrząstki stawowej, ścięgien czy naczyń krwionośnych. Witamina C jest więc istotna m.in. dla dobrej kondycji skóry, zachowania sprawnych stawów oraz zabezpieczenia tętnic i żył przed niekorzystnymi zmianami.
Witamina C wspomaga również wchłanianie żelaza i wykorzystanie kwasu foliowego, które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Jej regulacyjne działanie przejawia się również udziałem w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, a także w biosyntezie hormonów kory nadnercza.
Dawkowanie wit. C:
Coraz częściej wskazuje się na fakt, że zalecana dawka spożycia (80 mg) może być niewystarczająca dla zachowania sprawności wszystkich procesów, w których witamina C bierze udział. Wielkość ta nie uwzględnia bowiem czynników takich jak np. choroba, stres, przemęczenie, długotrwały wysiłek fizyczny, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska, zaburzenia czynności jelit, itp. Dlatego też zapotrzebowanie na witaminę C u większości osób może być znacznie większe.
Witamina C - podsumowanie:
- wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, również w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- zwiększa przyswajanie żelaza
Dawkowanie:Spożyć 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Skład:Porcja dzienna- 1 kapsułka zawiera (referencyjne wartości spożycia %):
- Fumaran żelaza - 84 mg, w tym: żelazo - 28 mg (200%);
- Witamina C - 200 mg (250%)
- Inulina - 140 mg
Składniki: witamina C (kwas L-askorbinowy), inulina (korzeń cykorii), fumaran żelaza, pullulan (otoczka kapsułki).