BICAPS B2 zawiera wysoką dawkę wit. B2 – 40 mg.
- Wysoka dawka wit. B2 - 40 mg
Produkt nie zawiera sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy
i barwników, takich jak: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu,
dwutlenek tytanu itp.
- Naturalna kapsułka z pullulanu
Pullulan jest otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji.
Podczas produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego,
dlatego kapsułka jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
Witamina B2 (ryboflawina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zbudowaną z rybitolu w którym grupę hydroksylową z pozycji 1 zastąpiono flawiną. Witamina B2 jest prekursorem mononukleotydu flawinowego (FMN) i dwunukleotydu flawinoadeninowego (FAD) czyli koenzymów. Jej biologicznie aktywne formy to flawiny związane kowalencyjnie z białkami (2). Ryboflawina jest znana w świecie zwierząt i roślin jednak tylko w niektórych produktach żywnościowych występuje w sporych ilościach. Jej głównymi źródłami są mleko oraz przetwory mleczne, mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych np. fasola czy produkty zbożowe. Witamina B2 dostarczana w pożywieniu, aktywnie wchłaniana jest w górnym odcinku jelita cienkiego wraz z udziałem soli żółciowych. Maksymalna dawka nie może przekraczać 25 mg, ponieważ w większych przyswaja się tylko 50% ryboflawiny (1). Zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych wynosi średnio 1,3 mg. Około 1/3 zapasów ogólnoustrojowych witaminy B2 jest gromadzonych w wątrobie. Z wielu badań wynika, że wchłanianie, metabolizm oraz wydalanie tej witaminy jest pod kontrolą hormonów tarczycy które powodują przemianę ryboflawiny w FMN i FAD, natomiast jej niedobór hamuje ich syntezę (1). Ryboflawina wydalana jest głównie z moczem (w małych ilościach także z żółcią i potem) w niezmienionej postaci. Jej okres połtrwania w organizmie wynosi 16 dni.
Funkcje witaminy B2:
Ryboflawina bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczu i białka oraz wytwarza energię w łańcuchu oddechowym. Jest odpowiedzialna za prawidłowość procesów oksydacyjno-redukcyjnych, przemianę aminokwasów i lipidów, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wraz z witaminą A uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry oraz błon śluzowych dróg oddechowych (3).Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Na niedobór narażeni są alkoholicy, dzieci i młodzież, diabetycy, ludzie w wieku podeszłym oraz kobiety w ciąży. Głównymi objawami niedoboru są zmiany w obrębie jamy ustnej, owrzodzenia i pęknięcia w kącikach warg, zapalenie śluzówki nosa i jamy ustnej. Mogą wystąpić zmiany w narządzie wzroku, bezsenność czy zawroty głowy a nawet światłowstręt. Ze względu na ograniczoną zdolność wchłaniania witaminy B2 z przewodu pokarmowego nie obserwuje się szkodliwych skutków jej nadmiaru.
Ryboflawina (B2):
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek,
- pomaga zachować zdrową skórę,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Dawkowanie:Spożywać 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Ostrzeżenia i ważne informacje:Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące bez konsultacji lekarskiej. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Spożywanie produktu może wpływać na barwę moczu.
Skład:Zalecana porcja dzienna (1 kapsułka) zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
- Inulina – 273 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) – 40 mg (2857%).
Składniki: inulina (korzeń cykorii), pullulan (otoczka kapsułki), witamina B2 (ryboflawina).